Poppentheater ’t Groene Land

Poppentheater ’t Groene Land

Poppentheater ’t Groene Land is te vinden in het Oisterwijkse bos. In theater “De Witte Lelie” beleeft Marleen Groenland als “het bosvrouwtje” allerlei avonturen met haar bosdieren en poppen. De verhalen hebben allemaal met de natuur te maken.

Het bosvrouwtje is de vertelster in het poppenspel. Met open monden beleven de kinderen de avonturen mee van het aardvrouwtje dat haar vriendin in het tover-ven wil bezoeken en daarbij te maken krijgt met de gemene waterpester. Het loopt goed af. De waterpester komt tot inkeer en is eigenlijk heel aardig. In het spel komen handpoppen voor, maar poppenspeelster Marleen speelt in verschillende kostuums ook mee. Voor de kinderen maken die verschillen in grootte niets uit. Ze zijn in de ban van het verhaal en ’t wordt alles werkelijkheid.

Na de voorstelling gaan de kinderen buiten wandelen. Blauwe linten aan struiken en bomen wijzen de weg naar het tover-ven. Daarin leeft een tovervis. Als die wordt opgehaald zitten er echte blauwe ,,waterstenen” in zijn buik, net als in het theater. Het is dus allemaal echt waar.

Poppentheater ’t Groene Land zelf boeken?

De voorstellingen zijn bedoeld voor kinderen van 4 tot 8 jaar met hun (groot)ouders en voor verjaardagsfeestjes. Voor scholen e.d. zijn voorstellingen op aanvraag mogelijk. De speeldata en meer informatie zijn te vinden op haar website www.groenelandtheater.nl en contact is te leggen via marleen@groenelandtheater.nl of telefonisch 013 5284008.

Natuurtheater Oisterwijk

Op de woensdagmiddag, afwisselend met Luuks Theater, heeft Poppentheater Groeneland haar vaste honk in het Natuurtheater Oisterwijk. Bekijk hieronder het programma om te zien wanneer Marleen speelt.

De vaste verhalen

1. Het Blauwe Tover-ven

”Het Blauwe Tover-ven” is een zomers verhaal, waarin het bosvrouwtje samen met de poppen en de kinderen van alles beleeft.     In een donker hol onder de grond woont het aardvrouwtje, helemaal alleen.   Ze wil graag in het Blauwe Tover-ven wonen, om er zo vrij als een vis te kunnen leven.    Zal dat wel  lukken, nu ook de waterpester in het ven is gekomen?  Op een speelse wijze wordt er verteld wat een ven is en wat er in en om een ven leeft en groeit.

2. Op zoek naar de gouden vogel

Ver weg, in een groen land, waar altijd de zon schijnt en iedereen blij en vrolijk is, waar alles bloeit en groeit, gebeurt er op een dag iets vreselijks. Een heks is het groene land binnengekomen en zij betovert alles wat op haar weg komt. Een klein bloemenkind, nog helemaal in de knop, sluit zij op. Alleen de gouden vogel kan het bloempje bevrijden. In het groene land woont ook Viola. Zij brengt blijheid door haar mooie muziek. Zij gaat de gouden vogel zoeken. Na afloop van het spel is er een speelse wandeling, waarbij we het nest van de gouden vogel gaan zoeken en misschien ook nog eitjes vinden.

3. Konijntje Zilver

Op een mooie plek in het bos woont moeder konijn met haar kinderen. Konijntje Zilver wil daar ook graag wonen. Daarom legt hij zilveren keuteltjes bij het hol van de konijnenkinderen, om te laten weten dat hij met hen wil spelen  .Maar zij pesten hem weg omdat hij anders is. Zal Zilver de konijntjes toch helpen als het schaduwmonster hen gevangen neemt? Na de voorstelling is er een wandeling, waarbij de kinderen samen met het bosvrouwtje konijnensporen zoeken.

4. Het feest van de dieren

De dieren in het bos zijn erg verdrietig,omdat de vervelende vuurvleermuis in het bos is komen wonen. Deze vleermuis jaagt alle dieren het bos uit. Gelukkig zorgt het bosvrouwtje, samen met de vriendelijke vuurvrouw ervoor dat de dieren weer terugkomen. Ze zijn zo blij, dat ze feest gaan vieren. Kom je mee feesten ? Na de voorstelling kun je meedoen aan een speurtocht en een wandeling die horen bij het  verhaal.

5. Dag Koningin van de Nacht

“Dag, Koningin van de Nacht” is een sprookjesachtig verhaal over de flonkerende sterrenhemel. De kleine Sterrelijne zoekt naar de sterren in het bos, die door de sterrenjagers zijn weggegooid. Sterrelijne bewaart de sterren in een sterrenpot. De pot is voor de koningin van de nacht. Zij zal er voor zorgen dat de sterren aan de hemel terug komen. Na de voorstelling is er een boswandeling/speurtocht, waarbij de kinderen naar het sterrenmos gaan kijken en sterren gaan zoeken.

6. De verdwenen paddenstoel

Kijk, daar loopt het bosvrouwtje in het bos. Ze zoekt en zoekt, maar nergens in het bos ziet zij een paddenstoel. Wat is er toch aan de hand?  Is heks Troeleboel weer bezig?  Het bosvrouwtje gaat hulp zoeken en vindt iemand die haar toverkracht geeft en dan………….Na de voorstelling is er een boswandeling/speurtocht, waarbij de kinderen de verdwenen paddenstoelen gaan zoeken.

7. Het stille bos

In het stille bos loopt een jongen. Het is een echte vlegel, een bosvlegel. Hij maakt veel lawaai en slaat hard met een stok tegen de bomen. De bosdieren worden bang en vluchten weg. Gelukkig komt het bosvrouwtje de dieren helpen en zorgt weer voor stilte in het bos.  Na de voorstelling is er een speurtocht en gaan de kinderen luisteren naar de geluiden of de stilte van het bos